Ingefreesde vloerverwarming – Wat jij moet weten!

Je overweegt misschien om vloerverwarming toe te voegen aan je bestaande dekvloer voor extra comfort en duurzaamheid. Dit is een populaire keuze, maar het kan soms problemen met zich meebrengen. In dit blog bespreek ik de mogelijke uitdagingen en geef ik je tips om problemen te voorkomen.

 

Mogelijke problemen bij ingefreesde vloerverwarming

Er kunnen zich verschillende problemen voordoen bij ingefreesde vloerverwarming. Hieronder enkele voorbeelden:

  1. Hechtingsproblemen: Als je vloerverwarming toevoegt aan een bestaande dekvloer, kan de hechting tussen de dekvloer en de constructievloer verzwakken. Dit kan al komen door het infrezen zelf, maar ook door de thermische spanning die ontstaat wanneer de vloerverwarming in gebruik is genomen als je dekvloer daar niet op voorzien is.
  2. Meer scheurvorming in de dekvloer (en later in de bovenvloer): Door het infrezen van verwarmingsbuizen kan er vaak onvoldoende dekvloerdikte bovenop worden gelegd. Dit kan sneller leiden tot scheuren.
  3. Bredere scheurvorming: Door de te geringe dikte is het vaak onmogelijk om een krimpwapeningsnet aan te brengen.Zonder krimpwapeningsnetten kunnen scheuren makkelijker breder worden dan bij gewapende dekvloeren. 
  4. Onvoldoende bovendekking: Verwarmingsleidingen moeten bij een dekvloer minimaal 25 mm bovendekking hebben, maar dit wordt vaak niet bereikt. Onvoldoende dekking geeft een slechtere warmteverdeling en minder warmtecomfort.

Aanbevelingen om problemen te beperken

Maar wat kan je dan wel doen als je toch vloerverwarming wilt infrezen?

  • Vul de sleuven degelijk, bij voorkeur met een egaline: Vul de sleuven waarin de verwarmingsbuizen liggen met een materiaal dat goed hecht en vergelijkbare eigenschappen heeft als de rest van de dekvloer. Dit helpt scheuren te voorkomen.
  • Zorg voor voldoende bovendekking: Zorg dat er minimaal 25 mm bovendekking is bij traditionele cementdekvloeren. Als je gebruik maakt van een sterker egalisatiemateriaal, kan 15 mm voldoende zijn.
  • Gebruik een goede hechtprimer: Een hechtprimer zorgt voor een betere hechting tussen de dekvloer en de egalisatielaag. Dit voorkomt dat de egalisatielaag loskomt en scheuren veroorzaakt.

Overige Tips

En natuurlijk zijn er altijd extra aandachtspunten waar ik je ook graag over informeer.

  • Houdt de temperatuur van het water in de vloerverwarming zo constant mogelijk: Dit betekent bij voorkeur maximaal 5ºC watertemperatuurwisseling.
  • Ingebruikname voorschrift: Voer het ingebruikname voorschrift uit. Dit helpt om onthechting en scheuren te beperken.

Conclusie
Het afwerken van een dekvloer met ingefreesde vloerverwarming brengt verschillende risico’s met zich mee. Je kunt problemen zoals hechtingsverlies en scheuren ondervinden. Daarom is het verstandig om te overwegen de bestaande dekvloer te verwijderen en een nieuwe, goed ontworpen dekvloer aan te brengen. Dit advies geldt voor alle soorten vloerafwerkingen. Dus je hebt geen concurrentienadeel wanneer je overweegt om anders een andere vloerafwerking te kiezen.

Wil je meer weten? Bekijk het volledige kennispaper. Of neem contact met ons op.

Ingefreesde vloerverwarming

Kom langs

Hoeksehei 10 Erp

Bel ons

of stuur ons een bericht