Tapijt

Tapijt, pvc of laminaat

Tapijt, pvc en laminaat zijn drie heel verschillende vloeren, zegt u. Dat klopt. Tapijt ligt minder vaak op benedenverdiepingen, wel vaak nog op bovenverdiepingen. Tapijt is namelijk lekker warm aan de voeten. PVC en laminaat zijn twee harde vloeren. De eerste is groeiend in trek, zowel in woonhuizen als op kantoren; en dat gaat een beetje ten koste van laminaat, dat als belangrijk voordeel heeft dat het relatief gemakkelijk zelf te leggen is.
Toch hebben we deze drie vloeren één gezamenlijke pagina toegekend. De eisen die de vloeren aan de cementdekvloer stellen, zijn namelijk voor iedere vloer hetzelfde of nagenoeg hetzelfde.

Waar rekening mee te houden bij het leggen van een cementdekvloer als u voor tapijt, pvc of laminaat kiest:

De druksterkte van de smeervloer mag relatief laag zijn
De druksterkte is de mate waarin de ondervloer weerstand kan bieden aan drukkrachten van bovenaf. Ieder voorwerp dat u op de tegelvloer zet, drukt op die vloer. De ondervloer moet die druk aankunnen.
Bij een gietvloer en pleistervloer moet die druksterkte heel groot zijn. Die vloeren zijn namelijk ‘versmolten’ met de smeervloer. Krachten van boven, zoals ook die van stoelpoten, kunnen doordrukken in de ondervloer.
Bij tapijt, pvc of laminaat ligt dat wat anders. PVC en laminaat verdelen de druk over zichzelf al . De cementdekvloer hoeft dus niet zo ‘vast’ te zijn. Sterker nog: dat is aan te bevelen, want hoe vaster de vloer, hoe groter de krachten die op een vloer staan, hoe groter het risico van scheuren.
Let wel: als het tapijt erg dun is en u zwaar materiaal op de vloer plaatst of daar zelfs met zwaar materiaal over gaat bewegen, dan is het aan te bevelen een iets grotere druksterkte aan te houden voor de smeervloer. Die zal dan namelijk meer te verduren krijgen.

Pas het ingebruikname voorschrift toe als u vloerverwarming heeft

In nieuwbouwwoningen ligt tegenwoordig standaard vloerverwarming. Zeker met de tendens naar gasloos verwarmen, zal ook in oudere woningen vloerverwarming komen te liggen. Alle drie de vloeren – tapijt, pcv en laminaat – geleiden de warmte prima en zijn dus in principe perfect te combineren met vloerwarming. Informeer altijd voor de zekerheid bij de leverancier van uw vloerafwerking.
Let echter op als u de vloerverwarming voor het eerst inschakelt. De vloer moet nog wennen aan temperatuurverschillen. Om het risico van scheuren te voorkomen, kunt u het beste het ingebruikname voorschrift volgen. Dit bevat een voorschrift voor het opwarmen en met de vloerverwarming. 
Belangrijk is in ieder geval dat u tenminste 28 dagen wacht voordat u de vloerverwarming voor het eerst inschakelt. Volgt u daarna het voorschrift, dan laat u de vloer geleidelijk aan wennen aan warmteverschillen. Dat komt de kwaliteit van de cementdekvloer én de eindafwerking ten goede!

En vergeet ook niet dat via de vloerverwarming de ruimte koelen tegenwoordig ook steeds vaker mogelijk is. En juist in die afkoelfase zit een risico, dus pas ook dan altijd het voorschrift toe.

Zo geniet je nog langer van je dekvloer, de eindafwerking en het warmtecomfort! Alleen maar voordelen zo 😉


Lees alles over de combinatie vloerverwarming en cementdekvloeren

PVC vloer

Wat te doen om te voorkomen dat de ondervloer gaat scheuren?

Voor bijna elke vloer geldt: als de cementdekvloer gaat scheuren, werkt dat door in de bovenvloer. Voor tapijt, pvc en laminaat is dat niet zo van toepassing. Die vloeren zijn zelf immers niet tot nauwelijks gevoelig voor scheuren.

Bij andere vloeren nemen we vaak extra maatregelen om die scheurvorming tegen te gaan. Denk aan het plaatsen van dilataties, het aanbrengen van wapeningsnetten of het toevoegen van plastificerende hulpstoffen. Bij tapijt zijn die maatregelen niet per definitie nodig.

Respecteer de voorgeschreven droogtijden
Dit geldt voor iedere vloer die u gaat leggen: houd de aanbevolen droogtijd in ere. Over het algemeen geldt een droogtijd van ca 1 week per 10 mm cementdekvloerdikte.

Er bestaan verschillende manieren om de droogtijd te verkorten. Je hebt bijvoorbeeld droogtijdversnellers die je aan de mortel toe kunt voegen. Wees gerust: als wij een cementdekvloer leggen, geven we altijd aan hoe lang u het beste kunt wachten voordat u ook het tapijt, de pvc of het laminaat gaat leggen.

Zorg dat de cementdekvloer vlak is

In bestektekeningen worden doorgaans vlakheidsklassen toegewezen aan cementdekvloeren. Je hebt 7 verschillende klassen, waarbij klasse 1 de hoogste klasse is. Klassen 1 en 2 worden in de praktijk zelden vereist; zeker niet in de reguliere woningbouw. Voor de meeste vloeren volstaat vlakheidsklasse 3.

Waarom het zo belangrijk is om die klasse te respecteren, zal wel duidelijk zijn. De kwaliteit van een ondervloer kan doordrukken in de kwaliteit van de bovenvloer. Oneffenheden laten zich zien of voelen; met name bij ‘gevoelige’ bovenvloeren.

Vaak worden cementdekvloeren trouwens geëgaliseerd, met name als de bovenvloer met de dekvloer wordt verlijmd. Egaliseren bevordert de hechting van beide vloeren. De dekvloer is van nature namelijk wat ‘stoffig’. Bij laminaat is dat wat minder relevant.

Schade is lastig te herstellen,
maar gelukkig wel te beperken …

Kiest u voor een tapijt, pvc-vloer of laminaat, maar heeft u nog vragen over de cementdekvloer die daar onder komt te liggen? Bel of mail gerust.

Kom langs

Hoeksehei 10 Erp

Bel ons

of stuur ons een bericht