Tegelvloeren
Tegelvloeren zijn in trek. En dat is niet verwonderlijk. Het aanbod is de afgelopen jaren enorm gegroeid. De designs zijn origineel. De keuze in kleuren en formaten is groter geworden. En wat te denken van tegels met houtlook of betonlook: nauwelijks van authentiek te onderscheiden.
Bovendien: tegels zijn in alle opzichten heel praktisch en in combinatie met vloerverwarming, dat tegenwoordig bijna standaard wordt gelegd, nog warm ook.
De combinatie van een zandcementvloer en een tegelvloer
Kiest u voor een tegelvloer, dan heeft dat echter enkele specifieke consequenties voor uw zandcementvloer. Net zoals het consequenties heeft als u had gekozen voor een gietvloer, pleistervloer of houten vloer. We zetten een paar zaken op een rij om rekening mee te houden.
De druksterkte van de smeervloer hoeft niet zo hoog te zijn
De druksterkte is de mate waarin de ondervloer weerstand kan bieden aan drukkrachten van bovenaf. Ieder voorwerp dat u op de tegelvloer zet, drukt op die vloer. De ondervloer moet die druk aankunnen.
Bij een gietvloer en pleistervloer moet die druksterkte heel groot zijn. Die vloeren zijn namelijk ‘versmolten’ met de smeervloer. Krachten van boven, zoals ook die van stoelpoten, kunnen doordrukken in de ondervloer.
Bij een tegelvloer ligt dat heel anders. Tegels verdelen de druk over zichzelf al, waardoor de puntbelasting lager is. De cementdekvloer hoeft dus niet zo ‘vast’ te zijn. Sterker nog: dat is aan te bevelen, want hoe vaster de vloer, hoe groter de krachten die op een vloer staan, hoe groter het risico van scheuren.
Ben niet te snel met het leggen van de tegels
Een cementdekvloer heeft een droogtijd. Over het algemeen is ons advies: respecteer die droogtijd. Gemiddeld is dat ca 1 week per 10 mm cementdekvloerdikte. Bij tegels kunt u echter een uitzondering maken:
• Of: binnen 48 – 72 uur na het leggen van de cementdekvloer. Er ontstaat dan een heel mooie, vaste verbinding tussen tegels en smeervloer. Let wel: dat vereist wel de goede tegellijm.
• Of: na 28 dagen. Het kan zijn dat de cementdekvloer dan volgens de officiële richtlijn van 1 week per 10 mm nog niet volledig droog is, maar een tegelvloer kan dan doorgaans zonder risico worden gelegd.
Let wel: vraag altijd bij uw tegelleverancier wat die adviseert. Dat kan namelijk ook nog eens per tegel verschillen. Zo geldt bovenstaande bijvoorbeeld niet voor natuursteentegels. Advies daar is om altijd (!) de aanbevolen droogtijd van 1 week per 10 mm dikte aan te houden.
Kun je die droogtijd verkorten? Ja, dat kan. Er zijn verschillende soorten droogtijdversnellers die je aan het cement toe kunt voegen en die ieder hun eigen effect hebben op de droogtijd. Heeft u niet de tijd om de aanbevolen tijd te wachten met het leggen van uw tegelvloer? Informeer dan eens welke versnellers mogelijk zijn.
Pas het ingebruikname voorschrift toe als u vloerverwarming heeft
In nieuwbouwwoningen ligt tegenwoordig standaard vloerverwarming. Zeker met de tendens naar gasloos verwarmen, zal ook in oudere woningen vloerverwarming komen te liggen. Tegels geleiden de warmte prima en zijn dus perfect te combineren met vloerwarming. Houd daarbij wel rekening met het zogeheten ingebruikname voorschrift.
Dat leggen we even uit.
Kiest u voor vloerverwarming, dan gaat u warmte door uw tegelvloer heen sturen. Die vloer moet echter wel de kans krijgen om daaraan te wennen. Krijgt hij te veel warmte ineens te verwerken, dan kan dat tot onherstelbare schade leiden; zoals scheuren. Hoe u uw vloer laat wennen aan warmteverschillen? Dat leest u dus in het voorschrift. Belangrijk in ieder geval ook is dat u tenminste 28 dagen na het leggen van de cementdekvloer wacht voordat u de vloerverwarming voor het eerst inschakelt.En vergeet ook niet dat via de vloerverwarming de ruimte koelen tegenwoordig ook steeds vaker mogelijk is. En juist in die afkoelfase zit een risico, dus pas ook dan altijd het voorschrift toe.
Zo geniet je nog langer van je dekvloer, de tegelvloer en het comfort!
Lees hier alles over de combinatie vloerverwarming en cementdekvloeren
Wat te doen om te voorkomen dat de ondervloer gaat scheuren?
Voor bijna elke vloer geldt: als de cementdekvloer gaat scheuren, werkt dat door in de bovenvloer. Ook voor tegels geldt dat. Hoe groter de tegels – tegenwoordig zijn zelfs formaten van 120×120 cm gangbaar – hoe groter dat risico. Er zijn verschillende manieren om de risico’s te beperken dat de ondervloer gaat scheuren. Omdat die voor iedere vloer hetzelfde zijn, hebben we die manieren een eigen pagina gegeven.
Lees hier verder
Schade is lastig te herstellen,
maar gelukkig wel te beperken …
Kiest u voor een tegelvloer, maar heeft u nog vragen over de cementdekvloer die daar onder komt te liggen? Bel of mail gerust. Dat is een kleine moeite en kan u heel veel opleveren. Een tegelvloer is namelijk een prachtige, eigentijdse vloer, maar volgt u niet de richtlijnen voor het goed aanbrengen van een cementdekvloer, dan kan een tegelvloer ook een kwetsbare vloer zijn.