Houten vloer profiel

Houten vloeren

Houten vloeren blijven geliefd bij een groot publiek; bij jong en oud. Al hebben gietvloeren, pleistervloeren en tegelvloeren veel aan populariteit gewonnen de afgelopen jaren; met name in de huiskamer. Belangrijkste reden daarvan is dat die vloeren over het algemeen wat onderhoudsvriendelijker zijn. Bovendien: een tegelvloer met houtlook is tegenwoordig op het oog nauwelijks van authentiek hout te onderscheiden.

Maar hout leeft. Hout ademt. Hout is van nature warm. En dus gaat de voorkeur van heel veel mensen nog steeds uit naar hout. Dat stukje extra onderhoud nemen ze graag op de koop toe.

De combinatie van een zandcementvloer en een houten vloer
Kiest u voor een houten vloer, dan heeft dat enkele consequenties voor uw zandcementvloer.

We zetten een paar zaken op rij om rekening mee te houden

Gaat u verlijmen? Dan heeft de smeervloer een hogere huidtreksterkte nodig!
Je kunt een houten vloer op twee manieren leggen: zwevend of verlijmd. In het eerste geval komt de vloer los van de vaste vloer te liggen, in het tweede geval wordt de houten vloer verlijmd met de zandcementvloer of een ondervloer. Beide manieren van leggen hebben zo hun voor- en nadelen. Het is raadzaam om u daar bij aankoop van de vloer goed over te laten voorlichten.
U weet dat hout werkt. Als het vochtig is in huis, zal de vloer iets uit gaan zetten. Is het droog, dan gaat de vloer wat krimpen. Als de houten vloer zwevend is gelegd, vindt de smeervloer dat prima. Als de houten vloer verlijmd is, zal de smeervloer wat ‘tegen gaan stribbelen’. Die wil de vloer vasthouden. Kiest u ervoor om de houten vloer te verlijmen, dan zal de zandcementvloer dan ook sterk genoeg moeten zijn om die krachten in de houten vloer op te vangen. Dat heet dan dat de smeervloer een hogere huidtreksterkte moet hebben.

Respecteer de voorgeschreven droogtijden
Hout neemt vocht op. Daarom is bij houten vloeren ontzettend belangrijk om de droogtijden van de smeervloer te respecteren. Over het algemeen geldt een droogtijd van ca 1 week per 10 mm cementdekvloerdikte. Kun je die droogtijd verkorten? Ja, dat kan. Er zijn verschillende soorten droogtijdversnellers die je aan het cement toe kunt voegen en die ieder hun eigen effect hebben op de droogtijd. Heeft u niet de tijd om zo lang te wachten voordat u de houten vloer kunt leggen? Informeer dan eens welke versnellers eventueel mogelijk zijn.

Houten vloer

Pas het ingebruikname voorschrift toe als u vloerverwarming heeft

Een houten vloer en vloerverwarming gaan in het algemeen prima samen. Gelukkig wel, want in nieuwbouwwoningen of bij verbouwingen komt vaak standaard vloerverwarming te leggen. En ook daar moet u voor een houten vloer kunnen kiezen. Houd daarbij wel rekening met het zogeheten ingebruikname voorschrift. Dat leggen we even uit.
Kiest u voor vloerverwarming, dan gaat u warmte door uw houten vloer heen sturen. Die vloer moet echter wel de kans krijgen om daar aan te wennen. Krijgt hij te veel warmte ineens, dan kan dat tot onherstelbare schade leiden; zoals scheuren. Hoe u uw vloer laat wennen aan warmteverschillen? Dat leest u dus in het voorschrift.
Belangrijk in ieder geval ook is dat u tenminste 28 dagen wacht voordat u de vloerverwarming voor het eerst inschakelt. Dat komt de kwaliteit van de cementdekvloer én de houtenvloer ten goede!

En vergeet ook niet dat via de vloerverwarming de ruimte koelen tegenwoordig ook steeds vaker mogelijk is. En juist in die afkoelfase zit een risico, dus pas ook dan altijd het voorschrift toe.

 

Zo geniet je nog langer van je dekvloer, de houtenvloer en het warmtecomfort! Meer kan je toch niet wensen? 😉

Lees alles over de combinatie vloerverwarming en cementdekvloeren

Wat te doen om te voorkomen dat de ondervloer gaat scheuren?
Voor bijna elke vloer geldt: als de cementdekvloer gaat scheuren, werkt dat door in de bovenvloer. Voor zwevende vloeren geldt dat uiteraard wat minder: een houten vloer die zwevend is gelegd, ligt ‘los’ van de ondervloer. Maar een houten vloer die is verlijmd met de ondervloer, wordt één met die ondervloer. Elke ‘werking’ in de smeervloer kan dan doorwerken in de houten vloer.
Er zijn verschillende manieren om de risico’s te beperken dat de ondervloer gaat scheuren. Omdat die voor iedere vloer hetzelfde zijn, hebben we die manieren een eigen pagina gegeven.
Lees hier verder

Schade is lastig te herstellen,
maar gelukkig wel te beperken …

Kiest u voor een houten vloer, maar heeft u nog vragen over de cementdekvloer die daar onder komt te liggen? Bel of mail gerust. Dat is een kleine moeite en kan u heel veel opleveren. Een houten vloer is namelijk een prachtige, authentieke vloer, maar volgt u niet de richtlijnen voor het goed aanbrengen van een cementdekvloer, dan kan een houten vloer ook een erg kwetsbare vloer zijn.

Kom langs

Hoeksehei 10 Erp

Bel ons

of stuur ons een bericht